91% от служителите на ФАНТАСТИКО ГРУП оценяват високо грижата на компанията за екипа, 85% силно одобряват работодателя си, а за близо 88% българската верига следва високи стандарти за качество. Това показват данните от последното проучване за удовлетвореността в екипа на компанията BeyondWork*, проведено това лято.

„Общата оценка за удовлетвореността в екипа на ФАНТАСТИКО ГРУП е по-висока в сравнение с тази от миналогодишното проучване, което проведохме сред служителите в компанията. В самото проучване се изследват нивата на удовлетвореност чрез напълно анонимна анкета, създадена от водещи учени в областта на организационната и социалната психология, която обхваща всички теми, които влияят на удовлетвореността в работна среда. Оценката се базира изцяло на обратната връзка от служителите в компанията, подадена чрез платформата на BeyondWork. Процесът по формиране на оценката е напълно автоматизиран и се извършва от софтуер, който не позволява човешка намеса“, казва Велина Куманова, основател на BeyondWork.

Мнозинството от анкетираните във всички звена на ФАНТАСТИКО ГРУП оценяват високо начина, по който компанията се грижи за тях, осигурявайки им допълнителни придобивки, сред които: карти за отстъпки за супермаркетите, ресторантите и боулинг залите на веригата, ваучери за храна, карти за спорт на преференциални цени, подаръци при пенсиониране или раждане на дете и др.

Висок процент от служителите (94.3%) смятат, че допълнителното здравно осигуряване, което компанията предоставя е добро. Освен допълнителната здравна застраховка, ФАНТАСТИКО осигурява и безплатни профилактични прегледи за някои от най-често срещаните заболявания при жените и мъжете в рамките на инициативата „С грижа към теб“.

„Компаниите като ФАНТАСТИКО, които отчитат темата с удовлетвореността на работното място като значима тема, са компании, които постоянно полагат усилия за подобряване на уменията на своите лидери, заплащането и допълнителните придобивки, разпознаването на таланта и грижата за неговото кариерно развитие. Те се стремят да овластяват екипите си, да споделят една ценностна системата с тях и да подобряват взаимоотношенията сред служителите. Често в такива компании на екипите се гледа, като на маратонци, а не като на спринтьори. Силно удовлетворените служители имат и силно усещане за принадлежност и смисъл“, казва още Велина Куманова.

Анкетираните в проучването оценяват високо и възможностите за кариерно развитие във ФАНТАСТИКО. Според 87% от тях компанията дава възможности за обучения, а близо 80 на сто смятат, че развиват уменията си всеки ден в тяхната работа. Висок е делът (85.7%) и на тези, които споделят, че семейната българска компания им предлага възможности за преместване в друг отдел и смяна на позицията.

„Бих искала да подчертая и още един много важен показател, който измерихме. Близо 90% от служителите се чувстват подкрепени и овластени от своите преки мениджъри, които им дават нужните правомощия, за да си свършат работата и показват доверие в работата на екипите си. А 86% са удовлетворени от разнообразието на извършваните от тях задачи в работата“, допълва Велина Куманова. Близо 85% от участвалите в проучването посочват, че получават своевременно обратна връзка от прекия си ръководител. За над 87% от хората в екипа висшето ръководство поставя ясни стандарти, процедури и планове.

Двама от трима анкетирани в проучването заявяват, че се чувстват удовлетворени от заплащането във ФАНТАСТИКО, спрямо това, което смятат че биха получавали в конкурентна компания. Наскоро компанията обяви, че ще разкрие нови 250 работни места, като предлага стартови брутни възнаграждения за служителите в супермаркетите си в размер от 2060 лв. до 2577 лв. и мотивиращи бонуси за постигнати резултати. Заплатите във веригата растат с всяка година стаж, като от втората година достигат нива от 2380 лв. до 3157 лв. в зависимост от заеманата позиция и отговорности.

„90% от анкетираните служители споделят още, че имат възможността да създават приятелства на работното място, а над 89% чувстват, че тяхната работа има смисъл“, казва Велина Куманова.

Провеждането на проучването BeyondWork е част от усилията на ФАНТАСТИКО ГРУП за подобряване на работната среда и повишаване на удовлетвореността на служителите в българската търговска верига.

----------------------

* С проучването BeyondWork се измерва удовлетвореността на служителите във ФАНТАСТИКО ГРУП. В анонимната анкета, проведена в периода 19 юни – 19 юли, 2024 г., са участвали 1235 служители от всички дивизии на ФАНТАСТИКО ГРУП. Те са дали отговор на 76 въпроса, обхващащи всички фактори, влияещи на удовлетвореността на работното място.